Krijg je ook zo’n drang om te vragen: ‘hoe dan? Wat bedoel je dan precies?’ wanneer je voor de zoveelste keer hoort: Veel geluk in het nieuwe jaar. Allemaal goedbedoeld, maar wat zeggen we eigenlijk? Is het waar dat we streven naar Geluk? Alsof het iets concreet is. Maar het is verre van dat. Het woord geluk is taalkundig gezien een nominalisatie. Het is een abstract iets, een ongrijpbaar iets, het is niet in een kruiwagen te stoppen.
Een nominalisatie is taalkundig gezien een vervorming. Een nominalisatie is namelijk afkomstig van een werkwoord. Neem bijvoorbeeld communicatie. Dit komt van het werkwoord communiceren. Of neem geloof. Dit komt van geloven. Wat er bij een nominalisatie neuro-linguïstisch gebeurt (het effect op ons innerlijk), is dat het oorspronkelijke proces of de handeling niet meer duidelijk is. Wat eerst een werkwoord was (iets wat we uitvoeren, iets wat een proces inhoudt), is opeens een object geworden.
Hoe zit het dan met het woord Geluk? De etymologische Van Dale geeft helaas geen opheldering. Ik kan me voorstellen dat het woord Geluk zomaar afstamt van gelukken of lukken, ergens in slagen. Als ons iets lukt, dan hebben we als resultaat fijne gevoelens als bliijdschap, opluchting en trots. Mogelijk ontvangen we bewondering en lof v
an anderen, waardoor we ons nog beter voelen. Dit gevoel duurt niet eeuwig. Gelukkig maar, want anders zou weinig ons nog kunnen motiveren.
Wanneer je beseft dat we over het algemeen er naar streven ons goed te voelen, dan zou je kunnen gaan bedenken welke acties jou die fijne gevoelens, zoals hierboven beschreven, opleveren. Het kunnen heel simpele dingen zijn, zoals je (huis-)werk op tijd af hebben, je bureau opgeruimd hebben, die steile ski-piste hebben durven afgaan, iemand aan het lachen weten maken of glimlachen naar een onbekende. Alles wat ons lukt levert ons deze fijne staat van zijn op. En dat is geluk.
Het duurt niet eeuwig, maar je kunt jezelf beter dan je denkt gemakkelijker en vaker in zo’n staat brengen, waardoor je geluk ervaart.
Wat kan jij doen om je vaker gelukkig te voelen?
©Joan Hoexum 2017
Geïnspireerd geraakt? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig verhalen, metaforen, tips en acties! (4x per jaar)