de magie van zijn

Albert Einstein zei: Er bestaan slechts twee manieren om je leven te leiden. De ene is alsof niets een wonder is. De andere is alsof alles een wonder is.

Wonderen gebeuren elke dag, we zijn ons er echter niet van bewust. Laatst vertelde een vriendin me, dat ze op haar droombaan had gesolliciteerd en alles op alles ging zetten om die baan te bemachtigen. Ze zei dat het een wonder zou zijn als ze die baan zou krijgen. Sterker nog: ze zei dat het het eerste wonder van haar leven zou zijn.

Als je er echter bij stilstaat, is dan niet alles wat ons elke dag overkomt, een wonder? Dat we ademhalen, kunnen lopen, genieten van een nieuwe dag, de warmte van de zon op onze huid voelen, oogcontact met iemand maken... Alles is een wonder!

Misschien denken we dat wonderen niet bestaan en sluiten we daarmee onze ogen ervoor. Dan wordt het lastig om ieder wonder te zien dat in en om ons heen gebeurt. Bijvoorbeeld dat we na een nieuwe ervaring weer iets leren. Of dat ons lichaam zich uitdrukt door ziek te worden om daarna weer te herstellen... Wonderen zijn er altijd overal. Wonderen bestaan!

Vraag je je eens af of je écht de wonderen ziet die in jouw leven plaatsvinden. Als dat niet zo is, is dat misschien omdat je ze niet als zodanig herkent. Wat zou je diep van binnen moeten voelen voordat je ze begint te zien? Hoe dankbaar zou jij je vandaag voelen wanneer je alles wat in je leven gebeurt, ervaart als een wonder?

Ik nodig je uit om opnieuw de magie te beleven die je als kind ervoer, elke keer wanneer je iets nieuws ontdekte. In ons latere leven zijn we gewend geraakt aan veel dingen, die we als vanzelfsprekend aannemen terwijl ze dat niet zijn. We zijn enorm bevoorrecht.

Overdenk nu eens alle wonderen die op dit moment plaats vinden in je leven. Stel je nu eens voor hoe het is, als je alle ervaringen zo gaat bezien. Hoe ziet jouw leven er dan uit?

Wat als de schellen voor je ogen wegvallen en je je met een steeds groter wordende glimlach ervan bewust wordt, dat alles perfect is? En je weet: je leven begint te veranderen als je anders denkt, voelt en ervaart.

Wanneer je naar iets verlangt in je leven, is dat omdat dat er op dit moment niet is. Het kan iets immaterieels zijn, zoals liefde, gezondheid of generositeit. Het kunnen ook materiële zaken zijn, zoals een huis, een auto of een baan.

Je kunt er om vragen, aan iets of iemand, aan God, het leven of het Universum. Vaak krijgen we waar we om vragen. Maar vaak ook niet. Hoe komt dat eigenlijk? Wat doen we, waardoor we dat wat we willen, onze levens binnenkomt?

Wat we niet hebben, kunnen we niet geven. Nog minder kunnen we aantrekken wat we niet zijn. Bijvoorbeeld als iemand weinig zelfliefde kent, zal hij of zij moeilijk liefde in zijn/haar leven hebben. Wanneer iemand weinig genereus naar zichzelf is, zal deze niet eens opmerken hoe genereus anderen misschien naar hem/haar zijn.


Hoe komen we werkelijk in contact met het Universum, zodat we aantrekken wat we willen? Het antwoord ligt in deze simpele woorden: "Ik trek dat aan wat ik ben." Als je op deze manier kunt denken, houdt dit in dat wanneer je een liefdevol persoon bent, je liefde in je leven aantrekt. Wanneer je een productief iemand bent, trek je overvloed aan in je leven.

Vaak willen we 'hebben', in plaats van eerst 'zijn'. Als je om iets vraagt zonder dat je het bent, is dit passief en kun je je slachtoffer voelen van je eigen wens.

Stel dat je in plaats van naar meer liefde te verlangen, je je eerst vraagt hoe je zelf meer liefdevol kunt zijn? Wanneer je jezelf dit soort vragen stelt, neem je zelf er de verantwoordelijkheid voor dat jouw liefde liefde aantrekt.


Ik nodig je uit om over het volgende na te denken: Hoe zou jouw leven eruit zien als je, in plaats van om een omhelzing te vragen, jíj die omhelzing bent? Jíj die kus bent? Jíj productiever bent? Wát zou je op dit moment kunnen doen om meer begripvol of guller te zijn?

Doe deze oefening met dat, waar je op dit moment naar verlangt. Kies er vervolgens bewust voor om eerst dat te 'zijn' in plaats van te 'hebben'. Wat merk je?

©Joan Hoexum 2017


Geïnspireerd geraakt? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig verhalen, metaforen, tips en acties! (4x per jaar)

* indicates required