Echt denken

Enig idee hoeveel gedachtes de mens gemiddeld op een dag heeft? Naar schatting hebben we per uur circa duizend gedachtes. Omgerekend naar zo'n zeventien uur die we per dag wakker zijn, zijn dit maar liefst zeventienduizend gedachtes.

Als je erbij stilstaat realiseer je je dat de meeste gedachtes repetitief zijn. Ook in minder goede periodes, wanneer je tijdelijk problemen ervaart op het werk of in de privésfeer. Die oude, bekende gedachtes draaien maar door, iedere dag opnieuw.

Herhaaldelijk dezelfde gedachtes hebben, kun je dit denken noemen? Het antwoord is Nee. Denken wil zeggen: nieuwe ideeën generen.

Wat we keer op keer doen met oude gedachtes, is feitelijk de herinnering aan die gedachte de revue laten passeren. We herinneren wat we al gedacht hebben. Maar wat gebeurt er als je de perceptie van een gedachte nu eens verandert? Zodanig dat je een lastige gedachte die jou belemmert, ombuigt naar een gedachte die je in je kracht zet? Wanneer je dit doet, dan denk je werkelijk, je creëert iets nieuws in je hoofd.

Wanneer je besluit te stoppen met klagen; dan is dit een nieuwe gedachte. Wanneer je ervoor kiest iets gezonds te doen, dan is dit proces ook al een nieuwe gedachte. Wanneer je erin slaagt met empathie naar die persoon te kijken, die volgens jou je opzettelijk dwarszit, dan is dit een nieuwe gedachte.

Zie je hoe je een proces van nieuwe gedachtes op gang brengt, wanneer je vrijwillig en bewust stopt met beperkende gewoontes en andere, krachtigere ervoor in de plaats kiest?

Echt denken is het creëren van zinvolle ideeën. En bedenk: Verandering vindt plaats als je andere gedachtes hebt, waardoor je je anders voelt, waardoor je andere dingen kunt doen.

©Joan Hoexum 2019

Geïnspireerd geraakt? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig verhalen, metaforen, tips en acties! (4x per jaar)

* indicates required