Focus op wat je wilt!

Herken je dat, dat je tegen jezelf zegt: "Ik wil niet meer dik zijn", ik wil niet meer arm zijn", ik wil me niet meer angstig voelen" of "ik wil niet meer lui zijn"? Klinkt bekend? We willen soms dingen in ons leven veranderen en spreken daarom dit soort zinnen uit. Maar waarom is dat zo niet handig?


Op zich is er niets mis mee om dit te zeggen, het probleem is de manier waarop we het zeggen. Ons brein moet zich eerst ergens op richten om te begrijpen wat het moet doen, welke interne signalen het moet afgeven om ons in actie te doen komen. Het brein fungeert als een filter om te bepalen welke informatie van belang is. Wat gebeurt er dus wanneer je zegt: "Ik wil niet meer dik zijn?" Waarop richt je brein zich? Juist. Want het brein begrijpt het woordje 'niet' niet.


Het beeld dat onmiddellijk in je opkomt is van jezelf die dik is. Dat is precies het tegenovergestelde beeld van wat je werkelijk wilt, wellicht een slanker lichaam met jouw ideale gewicht. Het probleem ligt dus hier in, in dat we niet manifesteren wat we willen, maar dat we manifesteren wat we níet willen. We drukken uit wat we niet willen in plaats van uit te spreken wat we echt willen. Dat werkt intern nogal verwarrend!


Wat zal er gebeuren wanneer je in plaats van "ik wil niet meer arm zijn" zegt: "ik wil in overvloed leven"? Kun je daarvan inwendig een beeld maken? Hoe goed ziet dat eruit? Als je je een voorstelling kunt maken van wat je wilt in plaats van wat je niet wilt, en het voelt nog goed ook, dan kan je brein ermee aan de slag. Want vanaf dan zal je brein zich richten op overvloed en jou daarop instellen.


Ik nodig je uit om je woordgebruik - zowel wat je inwendig tegen jezelf zegt als wat je tegen anderen zegt - bewust en verantwoord in te zetten. Wees precies en zorgvuldig in wat je uitdrukt. Denk eraan dat jouw taalgebruik jouw realiteit creërt. Het is daarom aan te raden dat je je richt op wat je écht wilt. Druk dit doel duidelijk, kort en krachtig uit. Focus daar op. Op deze manier zorg je ervoor dat je congruent (in lijn) wordt: door te zeggen wat je wilt, ga je daarnaar handelen en je doel hoogstwaarschijnlijk bereiken!

©Joan Hoexum 2018

Geïnspireerd geraakt? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig verhalen, metaforen, tips en acties! (4x per jaar)

* indicates required