Over tijd

Wat is er al niet over het fenomeen tijd geschreven. Hoe ongrijpbaar het is, hoe snel het voorbij gaat, dat alleen de tijd het zal leren... Misschien is tijd nog nooit zo belangrijk geweest als in de afgelopen jaren, waarin door technologische innovatie we in een stroomversnelling lijken te zijn geraakt en we tijd tekort lijken te komen of meer tijdsdruk dan ooit ervaren.


Persoonlijk ben ik iemand die op tijd staat, maar ik laat het niet op vijf of tien minuten aankomen. Soms kan het namelijk even tegen zitten. Een berichtje dat je iets later komt is zo gepleegd, toch? Voor belangrijke (zakelijke) afspraken ben ik gewoonlijk vijftien minuten eerder op de afgesproken plek. Dat geeft me de ruimte om rustig op het aanstaande gesprek te focussen.


Voordat ik met NLP begon was ik me niet zo bewust van tijd, anders dan dat deze 'snel voorbijgaat' en ik me vaak 'geleefd door de klok en de agenda' voelde en wenste meer grip op de tijd te hebben. Na seminars te hebben bijgewoond van Richard Bandler, vader en mede-grondlegger van NLP, en inmiddels als lid van zijn team van internationale trainers, begon ik opeens weer interesse in natuurkunde te krijgen. Op de middelbare school had ik dit vak na een verplicht jaar uit het pakket gegooid, ontmoedigd door de slechte rapportcijfers (en een niet bepaald inspirerende natuurkunde-leraar). In een boekje van de Italiaan Carlo Rovelli: Seven brief lessons on Physics las ik over de theorieën van Albert Einstein en anderen. Fascinerend en magisch! Het is me nog steeds een raadsel waarom de natuurkundeleraar toentertijd die magie niet op de leerlingen had weten over te brengen! De afgelopen tijd leef ik vooral in bewustheid van natuur en verwonder me over beweging, verandering, ruimte, materie en ... tijd. Te zien en te voelen hoe de natuur haar eigen ritme heeft en wij op basis van een natuurlijk ritme 'tijdsbesef' hebben georganiseerd in minuten, uren, dagen weken, maanden, jaren. Heel fijn uiteraard deze lineaire kloktijd, maar het is goed om je te blijven beseffen dat het een kunstmatig systeem is, dat ons ons eigen natuurlijke ritme teveel doet vergeten.

Sta jij ook hierbij stil? Ga jij wel eens terug naar de oorsprong van zaken?

©Joan Hoexum 2020

Geïnspireerd geraakt? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig verhalen, metaforen, tips en acties! (4x per jaar)

* indicates required